Cordyceps należy do grzybów leczniczych i uważany jest za żywe złoto tybetańskie. Jest ważnym źródłem energii i zawiera bardzo duże ilości składników odżywczych i substancji czynnych. Ze względu na specyficzne wymagania cordyceps jest bardzo rzadki, obecnie występuje tylko na płaskowyżu tybetańskim, w Nepalu i w chińskiej prowincji Qinhai 4000 m n.p.m.
Nazwa Maczużnik chiński wywodzi się z niezwykłego kształtu grzyba – Chińczycy początkowo sądzili, że to gąsienica. Bardzo niezwykły skład biochemiczny i wyjątkowe działanie cordycepsu są związane z jego specyficznym cyklem życia. Grzyb pasożytuje na gąsienicach motyli wysokogórskich. Ich zarodnik najpierw przywiera do ciała gąsienicy, a następnie zaczyna przez nią rosnąć. Taka cierpliwa i wytrwała czynność cordycepsu może trwać nawet kilka lat, w tym czasie grzyb wytwarza cenne składniki aktywne. Wydobywa składniki odżywcze z ciała gąsienicy i wykorzystuje jej osłonę chitynową, aby chronić się przed trudnymi warunkami klimatycznymi. Wyrasta 5-15 cm nad ziemią.
Pierwsze pisemne wzmianki o cordycepsie pochodzą z około 600 roku n.e z Chin. Do jego odkrycia doszło w ciekawy sposób – bydło pasące się na niektórych miejscach tybetańskich pastwisk miało zdumiewającą witalność, siłę i płodność. Chociaż warunki klimatyczne były podobne na wszystkich pastwiskach, jakość bydła była jednak zróżnicowana, pasterze postanowili odkryć przyczynę. Okazało się, że pasterze najlepszych sztuk paśli bydło na trawie, gdzie występował maczużnik chiński. I właśnie wtedy naukowcy i lekarze zaczęli badać wpływ i skład tego wyjątkowego grzyba. Przez długi czas cordyceps był przywilejem tylko chińskiego cesarza i jego wybranych, ponieważ występowanie grzyba było bardzo rzadkie, a zbieranie trudne.
Od wieków cordyceps należy do złotego funduszu medycyny chińskiej. Przepisywany jest prawie na 200 chorób, a oprócz efektów leczniczych, jest bardzo ceniony ze względu na to, że nawet długotrwałe stosowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Medycyna chińska wykorzystuje cordyceps przeciwko starzeniu, chorobom cywilizacyjnym, na wzmocnienie odporności, układu nerwowego i funkcji mózgu. Jako środek pomocniczy był używany nawet w przypadku stanów zapalnych i niekontrolowanego rozrostu komórek.
Cordyceps wzmacnia odporność psychiczną i fizyczną, zwiększa wytrzymałość i witalność, zmniejsza zmęczenie i wspomaga regenerację organizmu podczas długotrwałego wyczerpania. Pomaga znaleźć siłę i znacząco zwiększać reaktywność mięśni. Jest wykorzystywany jako naturalny doping dla sportowców, zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych.
W 2007 roku dr K. Nishiwazy zwrócił uwagę na wyniki swoich badań, które twierdzą, że ekstrakt z cordycepsu zawiera cząsteczki, które działają na receptory adrenergiczne i synapsy neuronalne dopaminy bez wpływu na poziom serotoniny. Jest zatem skuteczny przeciwko łagodnej depresji, lękowi i bezsenności. Spowalnia proces utraty pamięci
.Maczużnik ma udowodnione działanie immunostymulujące i immunomodulujące. Podaje się pacjentom w leczeniu chorób autoimmunologicznych, pomagając wyeliminować ich objawy. Jest środkiem wspomagającym w leczeniu chorób wirusowych, łagodzi przewlekłe objawy chronicznego zapalenia oskrzeli i astmy oraz tłumi kaszel. Ma silne działanie przeciwutleniające – zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.
Ekstrakty z cordycepsu mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze – ze względu na swoje działanie jest uważany za naturalny antybiotyk. Pomaga zwalczać niebezpieczne bakterie bez uszkadzania mikroflory jelitowej. Działa również przeciw grzybiczym chorobom skóry.
Maczużnik chiński stymuluje produkcję sterydów i ma działanie kortykosteroidowe, które może łagodzić problemy skórne spowodowane alergiami, egzemą i chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak toczeń, twardzina skóry, zapalenie naczyń i tym podobne.
Regularne stosowanie cordycepsu zmniejsza poziom cholesterolu LDL i tłuszczów we krwi, pomaga regulować poziom cukru we krwi i poprawia metabolizm glukozy. Wspomaga prawidłowe działanie nerek i wątroby oraz pomaga regenerować tkankę wątroby. Pobudza aktywność serca i płuc, pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i regeneruje układ sercowo-naczyniowy. Poprawia krążenie krwi, łagodzi skurczowy ból kończyn dolnych spowodowany niedokrwieniem mięśni. Wspomaga prawidłową czynność płuc, pomaga doskonale w astmie i chorobach układu oddechowego. Pobudza produkcję testosteronu, wspomaga płodność i libido.
Cordyceps zawiera witaminy B1, B2, B12, E, K, a nawet rzadką witaminę B12.
Witamina B1 ma korzystny wpływ na układ nerwowy i jest stosowana przeciw zmęczeniu.
Witamina B2 (ryboflawina) jest ważna dla dobrego stanu skóry, oczu, funkcji serca i innych narządów. Ponieważ ma znaczący wpływ na metabolizm cukrów, tłuszczów i aminokwasów, wpływa na ogólną przemianę energii w organizmie.
Witamina B12 jest to szczególnie ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niedobór kobalaminy objawia się niedokrwistością (niedokrwistością złośliwą), utratą masy ciała, pogarszającą się pamięcią, sprawnością umysłową, koordynacją mięśni, drżeniem i „mrowieniem” kończyn.
Witamina E jest najważniejszym przeciwutleniaczem w organizmie. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników, spowalniając w ten sposób starzenie, a także zapobiegając rozrostu komórek nowotworowych. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia gojenie się ran. Ma również pozytywny wpływ na produkcję komórek płciowych, zwiększa płodność.
Witamina K jest niezbędna do funkcjonowania kilku białek biorących udział w krzepnięciu krwi i w procesie mineralizacji kości, wzrostu komórek i metabolizmu białek ściany naczyniowej.
Maczużnik chiński jest również bardzo bogaty w substancje mineralne – potas, magnez, bor, jod i cynk.
Potas jest zasadniczym minerałem niezbędnym do regulacji równowagi płynów w organizmie, poziomu kwasowości, ciśnienia krwi i funkcji mięśniowo-nerwowych.
Magnez jest ważny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów (łagodzi drażliwość, depresję i nerwowość), ale także dla uwalniania energii glukozy i prawidłowej budowy kości i zdrowych zębów. Utrzymuje układ krążenia w dobrym stanie i zapobiega zawałom serca.
Bor odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych, jest ważny dla rozwoju kości, metabolizmu minerałów, rozwoju mózgu, funkcji układu odpornościowego lub uwalniania insuliny.
Jod jest jednym z elementów niezbędnych do rozwoju ludzkiego organizmu. Jest częścią hormonów wydzielanych przez tarczycę. Grupa hormonów tarczycy wpływa głównie na rozwój układu ruchowego i mózgu we wczesnych stadiach rozwoju.
Cynk jest ważny nie tylko w czasie wzrostu organizmu, gdzie jego brak prowadzi do opóźnienia dojrzewania fizycznego i psychicznego, ale także w życiu dorosłym. Niedostateczna ilość cynku w diecie powoduje niepożądaną utratę masy ciała, powolne gojenie ran, zaburzenia pamięci i zaburzenia zmysłów, zwłaszcza wzroku, węchu. Wystarczająca ilość cynku jest również warunkiem prawidłowego rozwoju seksualnego i doskonałej funkcji narządów płciowych mężczyzn.
Ważnym składnikiem cordycepsu są polisacharydy roślinne, z których najważniejszym jest beta-glukan. Jest unikalnym naturalnym kompleksowym polisacharydem, zdolnym do wspomagania reakcji obronnych organizmu przed chorobami bakteryjnymi i pasożytniczymi. Pobudza układ odpornościowy do absorbowania obcych organizmów w białych krwinkach (profesjonalnie fagocytoza), co jest kluczowy proces, w którym organizm pozbywa się niepożądanych substancji. Zastosowanie glukanu po napromieniowaniu powoduje znaczące wspomaganie hematopoezy. Odgrywa również rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i utrzymywaniu optymalnego poziomu cukru we krwi.
Z cordycepsu jest izolowana Kordycepina, antybiotyk odkryty przez dr. G. Halperna, emerytowanego fizyka i profesora na Uniwersytecie w Hongkongu. Jemu zawdzięcza się odkrycie antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego działania maczużnika chińskiego.
Kwas cordycepsowy jest jednym z głównych składników aktywnych grzyba pasożytniczego. Wzmacnia odporność i poprawia metabolizm. Ma działanie moczopędne i działa przeciwobrzękowo. Jest on stosowany na przykład w niewydolności nerek, zmniejsza ryzyko krwawienia w mózgu, odgrywa ważną rolę w leczeniu zwłóknienia wątroby (zwiększone odkładanie tkanki łącznej w wątrobie). Pomaga także w astmie i zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.
>Niezbędne kwasy tłuszczowe omega występujące w cordycepsie działają przeciwzapalnie, pomagają organizmowi zwalczać choroby układu krążenia, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i przyczyniają się do stabilizacji centralnego układu nerwowego.
Cordyceps jest również bogaty w polisacharydy roślinne galaktomannany i proteoglikany:
Galaktomannany mają duże znaczenie w regulowaniu wchłaniania cukrów prostych z pożywienia i zmniejszaniu stężenia glukozy we krwi po posiłku (podwyższony poziom cukru we krwi po posiłkach). Zmniejszają również ponowną absorpcję kwasów żółciowych, które są częściowo wykorzystywane do syntezy cholesterolu w organizmie człowieka. Wpływa to pozytywnie na poziom cholesterolu. Dzięki temu samemu mechanizmowi, co w przypadku cukrów, zwalnia, a tym samym zmniejsza wchłanianie tłuszczu, co ma korzystny wpływ na poziom tłuszczu we krwi.
Proteoglikany służą jako substancja nawilżająca stawy i nawadniająca chrząstkę.
Ergosterol (zwany również witaminą D2) należy do steroli wytwarzanych przez grzyby. Jest to substancja steroidowa, która pod wpływem promieniowania ultrafioletowego wytwarza witaminę D2. Przyczynia się do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia i fosforu, do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Ponadto cordyceps zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, które są ważne dla regeneracji komórek.
Zawiera 80 rodzajów enzymów, w tym koenzym Q10. Jest to związek funkcjonalnie podobny do witamin, występujący w większości ludzkich komórek. Ma wysoką zdolność antyoksydacyjną, jest skuteczny w zapobieganiu i leczeniu chorób kardiologicznych, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Innymi substancjami znajdującymi się w cordycepsie są na przykład terpenoidy, nukleotydy, poliamidy i peptydy.