Filozofia HIMALYO
"Jakość produktów HIMALYO traktujemy bardzo osobiście. Dlatego starannie dobieramy najlepsze obszary upraw owoców i szczegółowo kontrolujemy cały proces produkcyjny od samego początku do dostarczenia każdego produktu do naszych klientów.
Wszystko zaczyna się od ręcznego zbioru owoców, który jest nie tylko przyjazny dla roślin, ale także zapewnia selekcję tylko dojrzałych owoców, świeżość i przyczynia się do doskonałego zachowania wszystkich ważnych składników odżywczych.
Owoce są przetwarzane w ciągu kilku godzin od zbioru bezpośrednio w miejscu zbioru. Produkty z całą siłą i w niezmienionej formie są wysyłane do naszych klientów, którzy otrzymują produkt o oryginalnej jakości w czystej i naturalnej formie."
W takim środowisku rodzą się i rozwijają jedne z najbardziej niesamowitych roślin, które w przeszłości były i nadal są kamieniem węgielnym Tradycyjnej Medycyny Tybetańskiej (TMT), pokrywają się z naukami Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC) i Ajurwedy.
„Możesz być tutaj cały dzień i wciąż masz wewnętrzne poczucie, że nigdy nie napełnisz się tym widokiem. Rozległe tybetańskie równiny powoli przechodzą w szczyty majestatycznych gór. Na wysokości, na której często brak tchu, nagrodą jest czyste świeże powietrze. Słońce, które wychodzi po mroźnej nocy, ma ostre kontury i pozornie blisko zalewa cały otaczający krajobraz. W tym momencie zdajesz sobie sprawę, że naprawdę jesteś na dachu świata”- Himalyo
Chcemy, żeby korzyścią naszych produktów było osiągnięcie zdrowia, zrównoważenia i witalności, która jest specyficzna dla miejscowych ludzi.
Odnaleźliśmy inspirację w medycynie tybetańskiej i himalajskiej, która pomaga żyć w zgodzie z naturą i środowiskiem naturalnym, które ludzkość otacza od niepamiętnych czasów. Nie jest zaskoczeniem, że w obszarach, gdzie jest to tradycyjne podejście ugruntowane od wielu pokoleń, ludzie nawet w podeszłym wieku cieszą się godnym podziwu zdrowiem, zrównoważeniem oraz witalnością.
HIMALYO=Surowce Prosto Z Tybetu
Wyjątkowa moc • Nadzwyczajna czystość
Produkty Himalyo zrodziły się w unikatowych obszarach Tybetu, gdzie przeciętna wysokość nad poziomem morza sięga 4 500 metrów. Na łonie natury pełnej kontrastów – cudownej i czystej, surowej i zarazem bezlitosnej, występują wyjątkowe gatunki roślin, które mają unikatowe właściwości oraz charakter. Duża wysokość nad poziomem morza, bliskość mocnego słońca i duże różnice między temperaturą dzienną i nocną obdarzają życiem rośliny, kwiaty i owoce, które zawierają znacząco wyższe stężenie substancji czynnych i odżywczych niż jednakowe gatunki hodowane na innych obszarach Azji i Europy. Wyjątkowa moc produktów Himalyo opiera się na energii, którą tradycyjnie przetwarzane owoce zyskały z czystej natury tych obszarów wysokogórskich.
Himalyo to koncepcja naturalnej pielęgnacji zainspirowana medycyną tybetańską i ajurwedyjską. Opiera się o zasady stosowane przez tysiąclecia, o życie w zgodzie z prawami natury. Celem koncepcji jest długowieczność, zadowolenie, zdrowie oraz równowaga fizyczna, psychiczna oraz emocjonalna.
Podczas wybierania najwyższej jakości gatunków użytych roślin oraz ich łagodnego przetwarzania nie idziemy na kompromisy – stosujemy wyłącznie to najlepsze, co dany produkt może zaoferować w swej surowej, naturalnej formie.
Nasze atuty
- Wyjątkowa lokalizacja i przetwarzanie rodzimych gatunków daje produktom Himalyo absolutnie wyjątkową moc oraz stężenie substancji czynnych i odżywczych.
- Podstawą są ręcznie zbierane owoce oraz ich łagodne przetwarzanie bezpośrednio na miejscu zbioru.
- Wszystkie nasze produkty są stuprocentowo naturalne.
- Produkty nie są rozcieńczane, nie używamy zagęszczaczy, środków konserwujących ani innych składników wspomagających.
- Nasze produkty są odpowiednie dla całej rodziny, również dla dzieci.
Prostota • uniwersalność • kreatywność
Opisy każdego produktu są zrozumiałe pod względem swej zawartości, jak również działania. Każdy odbiorca łatwo znajdzie odpowiedni produkt dla siebie. Poza swoim pierwotnym przeznaczeniem, zastosowanie produktów jest wszechstronne i oprócz głównych wskazań do ich użycia, istnieje możliwość stosowania ich na kilka sposobów. Można je wzajemnie łączyć i w ten sposób intuicyjne odnajdować rozwiązania dla zdrowia i witalności każdego z nas przez cały rok. Stosowane łącznie, tworzą efekt synergii działania. Przykładem takiego działania jest stosowanie soku i oleju, który ma zastosowanie również zewnętrznie, bezpośrednio na skórze np. Himalyo Olej z nasion rokitnika tybetańskiego BIO Apotrade
Kolekcja Tibet
Rokitnik tybetański
Rokitnik (Hippophae) jest znanym od tysięcy lat surowcem leczniczym. Jest to roślina pochodząca z rodziny oliwkowatych, charakteryzująca się wzrostem do 6 metrów, w formie krzewu o charakterystycznych pomarańczowych owocach. Pierwsze przesłanki dotyczące wykorzystania rokitnika pochodzą ze starożytnych pism tybetańskich mnichów, którzy wiele pisali o uzdrawiających cechach tej rośliny. Prawdopodobnie odkryta i używana przez ówczesnych uzdrowicieli sporządzających eliksiry zdrowia i długowieczności z Chin, Grecji oraz Tybetu. Dzięki bogactwu składników odżywczych rokitnik stał się rośliną służąca do leczenia chorób skóry oraz chorób wewnętrznych. W Europie pojawiła się ona w I wieku p.n.e., kiedy to Aleksander Wielki, Macedoński prowadził wojny i podboje. Jego żołnierze w trakcie wypraw wojennych na wschód dostrzegli, iż konie jedzą owoec, po których lepiej się czują i lepiej wyglądają, zwłaszcza posiadają zdrową i błyszczącą sierść oraz ponadprzeciętne siły witalne. Sana nazwa rokitnika, czyli hippophae pochodzi od słowa „koń”, ponieważ słowo hippos z greckiego oznacza właśnie to zwierzę. Niestety później na wiele lat zapomniano całkowicie o tej roślinie. Jednakże z uwagi na swoje właściwości przywrócono jej należne miano m.in. wykorzystując ją podczas leczenia osób, które ucierpiały po katastrofie w Czarnobylu, gdyż wykazała właściwości antyseptyczne przydatne podczas leczenia oparzeń oraz chorób popromiennych. Dzisiaj najpopularniejszy jest on w Rosji oraz innych krajach europejskich, jednak największe plantacje znajdują się w Chinach oraz Tybecie (głównie bio) i to właśnie stamtąd pochodzą najlepszej jakości owoce.
WłaściwościOwoce rokitnika zaliczane są do żywności zwanej superfoods, rozumianej jako żywność bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze pochodzenia roślinnego. Obecnie właściwości owoców rokitnika są dobrze przebadane, a sok z owoców, skórki i miąższu oraz olej tłoczony metodą ekstrakcji polecany jest przy różnych schorzeniach. Owoce rokitnika, z których tłoczy się olej, można określić mianem bomby witaminowej. Zawierają duże ilości witaminy C, A , E, D, K, witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12) i składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, mangan. Nie brakuje w nich flawonoidów, kwasów organicznych (omega 3, 6, 7, 9) oraz wolnych aminokwasów. Rokitnik w miąższu owoców i pestkach gromadzi tłuszcz. Olej z rokitnika tybetańskiego tłoczony jest jednocześnie z pestek, skórek i części pulpy pozostałej po wyciśnięciu soku, w związku z tym jest on jeszcze bogatszy w antyoksydanty i inne wartościowe substancje. Himalyo Olej z owoców rokitnika tybetańskiego BIO Apotrade.
Rokitnik tybetański jest od tysięcy lat używany w medycynie ajurwedyjskiej i tybetańskiej. Owoce rokitnika w regionie Himalajów używano szczególnie w celu wsparcia odporności, prawidłowej pracy układu trawiennego oraz eliminowania zmęczenia i wyczerpania.
Medycyna współczesnaObecne w owocach rokitnika antyoksydanty zmniejszają uszkodzenia komórek ciała spowodowane wolnymi rodnikami. Hamują również powstawanie związków rakotwórczych. Substancje wyizolowane z rokitnika, zarówno w sokach, jak i olejkach mają działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Olejek ma zastosowanie zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne. Należy włączyć go do diety w okresach jesieni i zimy, w celu wzmocnienia sił witalnych organizmu. Równocześnie w okresie rekonwalescencji po chorobach, można wzmacniać organizm pijąc sok z rokitnika przez cały rok, w dawce 25 ml. na dzień np. https://apotrade.pl/produkt/rokitnik-oryginalny-sok-100-350ml-bio
Olejek wpływa osłonowo na błony śluzowe układu pokarmowego np. można go stosować przy zgadze, w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Chroni wątrobę przed stłuszczeniem, gdyż wysokie dawki witamin C i E i obecność roślinnych steroli obniżają poziom cholesterolu LDL, powodującego powstawanie zmian miażdżycowych układu sercowo-naczyniowego. Dedykowane produkty zawierające wyciąg z rokitnika tybetańskiego np. Tibet Cardio – Kapsułki Cardio z opatentowaną formułą kwasów omega 7 przyczyniają się do ochrony przed zawałem i udarem. Z kolei potas jest ważnym składnikiem, który dobrze wpływa na regulację ciśnienia tętniczego oraz zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Jagody Goji
Jagody goji (kolcowój chiński) pochodzą z Azji i uprawiane są m.in. naturalnie w Tybecie. Należą obecnie do tak zwanych superfoods pośród wielu innych produktów i roślin o cennych oraz prozdrowotnych właściwościach. Goji jest krzewem, z którego dojrzałe owoce są strząsane w odpowiednim momencie i następnie suszone w cieniu, w warunkach naturalnych. W kulturze i kuchni chińskiej goji to “święte owoce”, „owoce długowieczności i wiecznej młodości” oraz „owoce nieśmiertelności”. W Chinach, Mongolii, czy na obszarach Tybetu rdzenni mieszkańcy spożywający na co dzień jagody goji dożywają sędziwego wieku oraz dysponują nadzwyczajną dawką energii, nawet w późnych latach życia. Niezliczone badania kliniczne zajmowały się wpływem kolcowoju chińskiego na ludzki organizm. Wykazano ich działanie przeciwutleniające.
Niezwykłe właściwości jagód gojiGłównymi substancjami czynnymi są polisacharydy, flawonoidy i aminokwas trimetyloglicyna (betaina). Substancje te przyczyniają się do działania przeciwutleniającego dzięki ich zdolności redukcji i absorpcji wolnych rodników, które powstają podczas tak zwanego stresu oksydacyjnego. W rezultacie powoduje on uszkodzenie struktur organizmu, co może prowadzić do chorób onkologicznych. Sok z owoców kolcowoju chińskiego jest bogaty w witaminy C, B, E i A. Jagody goji zawierają wiele istotnych aminokwasów oraz takich pierwiastków, jak cynk, żelazo, wapń, german, selen oraz fosfor. To sprawia, że sok z owoców goji jest doskonały do wspierania układu odpornościowego, układu nerwowego i trawiennego. Pomaga w przypadku bezsenności, przy problemach skórnych, w obniżeniu ciśnienia krwi lub utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Zwraca się szczególnie uwagę na zawartość żelaza w owocach goji, a także witaminy C, której jest w nich znacznie więcej niż w innych owocach i warzywach (tu głownie decyduje źródło pochodzenia surowca, im wyższe rejony jego uprawy i wahania temperatur, tym więcej substancji odżywczych znajduje się w owocach). Warto również wspomnieć o obecności innych witamin: B1, B2, B6, a także witaminy E. Ponadto niezwykle ważnym składnikiem owoców goji jest Beta-karoten – czyli witamina A, zapewniający między innymi zdrowy wygląd skóry, wzmacniający układ odpornościowy, pomagający w leczeniu trądziku i zapobiegający powstawaniu zmarszczek. Z kolei kwasy tłuszczowe – kwas linolowy oraz kwas omega 6 – wspomagają proces odchudzania, a beta-sitosterol wpływa na znaczne obniżenie poziomu cholesterolu. Luteina i zeaksantyna natomiast wzmacniają wzrok. Mają one właściwości antyoksydacyjne, a więc stanowią ochronę siatkówki i rogówki oka przed wolnymi rodnikami. Dzięki ich zawartości można skutecznie zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej. Poza tym zarówno luteina, jak i zeaksantyna są naturalną powłoką chroniącą przed nadmierny promieniowaniem ultrafioletowym. Kolcowój chiński bardzo korzystnie wpływa na produkcję hormonu wzrostu, co wraz z wieloma antyoksydantami sprawia, że skóra i cało przy odpowiednich dawkach stosowanych indywidualnie, starzeją się wolniej!. Ponadto jagody goji są również pomocne w leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów i mięśni, na które negatywne działanie ma między innymi wilgotny klimat. Można powiedzieć, że goji oddziaływają na właściwie każdy układ ludzkiego organizmu w sposób wielokierunkowy. Cenne właściwości owoców znajdują zastosowanie w leczeniu i regulacji układu pokarmowego, wspomaganiu pracy wzroku czy potencji u mężczyzn. Jagody poprawiają również kondycję fizyczną. Potencjał drzemiący w tych owocach jest praktycznie nieograniczony.
Na rynku istnieje wiele soków i rodzajów jagód goji. Jednakże powinniśmy kupować wyłącznie takie produkty, które są wyprodukowane z czystych, organicznych owoców, bez jakichkolwiek dodatków, które niekorzystnie wpływają na zdrowe właściwości jagód. Ważne jest również, by producent posiadał odpowiednie certyfikaty dotyczące sprzedaży produktów w pełni naturalnych i ekologicznych. Tylko taka certyfikowana żywność może zapewnić, że nasza dieta jest zdrowa, pozbawiona szkodliwych składników, toksyn, konserwantów, wzmacniaczy smaku, sztucznie dosładzana. Dlatego warto sięgnąć po: https://apotrade.pl/produkt/goji-oryginalny-sok-100-350-ml-bio/ oraz https://apotrade.pl/produkt/goji-szuszone-owoce-100-g-bio/
Wpływ na cerę i skóręOlej ekstrahowany z nasion goji jest szeroko stosowany w kosmetykach, stosuje się go również bezpośrednio na skórę. Aktywnie bowiem działa przeciwko starzeniu komórek skóry i rewitalizuje wierzchnie i głębsze struktury skóry. Zapewnia jej naturalną odnowę i jest silnym środkiem przeciwstarzeniowym. Substancje zawarte w nasionach goji mają działanie zmiękczające i ujędrniające. Wyrównują zawartość melaniny w skórze, minimalizują hiperpigmentację i nierówność kolorów. Zewnętrzne stosowanie oleju ochroni skórę przed czynnikami drażniącymi środowiska i promieniowaniem UV. Bardzo kosztowny i trudny proces produkcji zapewnia wysoce skoncentrowany koktajl składników czynnych. Na kroplę tego oleju potrzeba aż trzydzieści owoców kolcowoju. Podczas stosowania z sokiem/kapsułkami występuje efekt synergiczny całego spektrum substancji czynnych z nasion, miazgi i skórki owocu. Ogólny efekt jest zatem zwielokrotniony i uwydatnia niezwykłą siłę goji. Himalyo Olej z nasion goji 100% BIO Apotrade
Cordyceps
Maczużnik jest uważany za tybetański klejnot. Jest bardzo cenny, obecnie występuje wyłącznie na Wyżynie Tybetańskiej, w Nepalu i w łańcuchu górskim chińskiej prowincji Qinhai, na wysokości 4 000 metrów n.p.m. Nazwa wywodzi się z niezwykłego kształtu grzyba – Chińczycy początkowo sądzili, że to gąsienica. Bardzo niezwykły skład biochemiczny i wyjątkowe działanie cordycepsu są związane z jego specyficznym cyklem życia. Grzyb pasożytuje na gąsienicach motyli wysokogórskich. Ich zarodnik najpierw przywiera do ciała gąsienicy, a następnie zaczyna przez nią rosnąć. Taka cierpliwa i wytrwała czynność cordycepsu może trwać nawet kilka lat, w tym czasie grzyb wytwarza cenne składniki aktywne. Wydobywa składniki odżywcze z ciała gąsienicy i wykorzystuje jej osłonę chitynową, aby chronić się przed trudnymi warunkami klimatycznymi. Wyrasta 5-15 cm nad ziemią/
Pierwsze pisemne wzmianki o cordycepsie pochodzą z około 600 roku n.e z Chin. Do jego odkrycia doszło w ciekawy sposób – bydło pasące się na niektórych miejscach tybetańskich pastwisk miało zdumiewającą witalność, siłę i płodność. Chociaż warunki klimatyczne były podobne na wszystkich pastwiskach, jakość bydła była jednak zróżnicowana, pasterze postanowili odkryć przyczynę. Okazało się, że pasterze najlepszych sztuk paśli bydło na trawie, gdzie występował maczużnik chiński. I właśnie wtedy naukowcy i lekarze zaczęli badać wpływ i skład tego wyjątkowego grzyba. Przez długi czas cordyceps był przywilejem tylko chińskiego cesarza i jego wybranych, ponieważ występowanie grzyba było bardzo rzadkie, a zbieranie trudne.
Od wieków cordyceps należy do złotego funduszu medycyny chińskiej. Przepisywany jest prawie na 200 chorób, a oprócz efektów leczniczych, jest bardzo ceniony ze względu na to, że nawet długotrwałe stosowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Medycyna chińska wykorzystuje cordyceps przeciwko starzeniu, chorobom cywilizacyjnym, na wzmocnienie odporności, układu nerwowego i funkcji mózgu. Jako środek pomocniczy był używany nawet w przypadku stanów zapalnych i niekontrolowanego rozrostu komórek.
Wspieranie sprawności fizycznej i psychicznejCordyceps wzmacnia odporność psychiczną i fizyczną, zwiększa wytrzymałość i witalność, zmniejsza zmęczenie i wspomaga regenerację organizmu podczas długotrwałego wyczerpania. Pomaga znaleźć siłę i znacząco zwiększać reaktywność mięśni.Jest wykorzystywany jako naturalny doping dla sportowców, zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych. W 2007 roku dr K. Nishiwazy zwrócił uwagę na wyniki swoich badań, które twierdzą, że ekstrakt z cordycepsu zawiera cząsteczki, które działają na receptory adrenergiczne i synapsy neuronalne dopaminy bez wpływu na poziom serotoniny. Jest zatem skuteczny przeciwko łagodnej depresji, lękowi i bezsenności. Spowalnia proces utraty pamięci.
Immunostymulator i przeciwutleniaczMaczużnik ma udowodnione działanie immunostymulujące i immunomodulujące. Podaje się pacjentom w leczeniu chorób autoimmunologicznych, pomagając wyeliminować ich objawy. Jest środkiem wspomagającym w leczeniu chorób wirusowych, łagodzi przewlekłe objawy chronicznego zapalenia oskrzeli i astmy oraz tłumi kaszel. Ma silne działanie przeciwutleniające – zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.
Naturalny antybiotyk, ma działanie kortykoidalneEkstrakty z cordycepsu mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze – ze względu na swoje działanie jest uważany za naturalny antybiotyk. Pomaga zwalczać niebezpieczne bakterie bez uszkadzania mikroflory jelitowej. Działa również przeciw grzybiczym chorobom skóry. Maczużnik chiński stymuluje produkcję sterydów i ma działanie kortykosteroidowe, które może łagodzić problemy skórne spowodowane alergiami, egzemą i chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak toczeń, twardzina skóry, zapalenie naczyń i tym podobne.
Zapobieganie chorobom i ochrona narządów wewnętrznychRegularne stosowanie cordycepsu zmniejsza poziom cholesterolu LDL i tłuszczów we krwi, pomaga regulować poziom cukru we krwi i poprawia metabolizm glukozy. Wspomaga prawidłowe działanie nerek i wątroby oraz pomaga regenerować tkankę wątroby. Pobudza aktywność serca i płuc, pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i regeneruje układ sercowo-naczyniowy. Poprawia krążenie krwi, łagodzi skurczowy ból kończyn dolnych spowodowany niedokrwieniem mięśni. Wspomaga prawidłową czynność płuc, pomaga doskonale w astmie i chorobach układu oddechowego. Pobudza produkcję testosteronu, wspomaga płodność i libido. https://apotrade.pl/produkt/cordyceps-chinensis-maczuznik-chinski/
RÓŻENIEC GÓRSKI
Pierwszymi odkrywcami wyjątkowych właściwości zdrowotnych rożeńca górskiego byli mieszkańcy Azji Środkowej, Rosji i Chin. W rejonach tych roślina uznawana była za „świętą”, otoczona aurą niezwykłości i służyła do przyrządzania specjalnych eliksirów. Jej zwolennikiem był legendarny władca Czyngis-chan, a następnie sekretna receptura eliksiru przedostała się w rejony Syberii. Jednakże nie tylko w krajach dalekiego wschodu uważano właściwości rózeńca górskiego za unikalne, używali go również Indianie i ludy afrykańskie. Korzeń różeńca górskiego był zalecany dla poprawy energii, koncentracji i myślenia oraz był wykorzystywany jako środek odmładzający, wzmacniający witalność i potencję. Krążyło nawet powiedzenie „Kto używa rożeńca, będzie żył powyżej 100 lat”.
Jego nazwa gatunkowa pochodzi od charakterystycznego różanego zapachu kłączy, który wydziela się po ich przecięciu. Określany bywa również „złotym korzeniem”, „arktycznym korzeniem”lub „różanym korzeniem”. Badania fitochemiczne tej rośliny wykazały obecność aż sześciu odrębnych grup związków chemicznych. Specyficzne dla gatunku Rhodiola rosea są tzw. rozawiny (pochodne alkoholu cynamonowego): rozawina, rozyna i rozaryna. Druga równie istotna grupa związków to pochodne fenyloetanolu – przede wszystkim salidrozyd (rodiolozyd). Zawiera także flawonoidy, monoterpeny, trójterpeny oraz kwasy fenolowe. Wymienione substancje należą do glikozydów fenolowych i flawonoidów wykazujących szerokie działanie na organizm człowieka.
Rhodila rosea do dziś stanowi nieodłączną część tradycyjnego przyrodolecznictwa, szczególnie na obszarach Skandynawii i w Azji, gdzie mieszkańcy gór od niepamiętnych czasów przypisywali mu magiczne działania i do dnia dzisiejszego używają go do zwiększania zdolności do pracy i osiągnięcia lepszego stanu psychicznego.
Adaptogen – co to takiego?Termin adaptogen oznacza substancję, która utrzymuje nasze ciało i umysł w istotnym zrównoważeniu. Adaptogeny zwiększają odporność organizmu na sytuacje stresowe i poprawiają przystosowywanie się do zmieniających się warunków (adaptowanie się do nich). Wzmacniają odporność organizmu w sytuacjach uciążliwych psychicznie, co zapobiega temu, by osłabiony organizm szybko poddał się różnym chorobom. Dodają organizmowi mocy i witalności. Adaptogeny mają wyjątkową zdolność działania tam, gdzie tego organizm właśnie wymaga, co stabilizuje różne układy w organizmie, pomagają również utrzymywać stabilne środowisko wewnętrzne. Stosowane u osób zdrowych, wykazują minimalny, pozytywny efekt działania, natomiast u osób o obniżonej zdolności adaptacji w szybkim czasie wykażą szereg swoich zalet. Przede wszystkim zioła te, nie powodują negatywnych skutków ubocznych dla ludzkiego organizmu tj. np. uzależnienie, czyli są nietoksyczne. Działanie tego rodzaju substancji ma aspekt holistyczny, czyli związany z ogólnym oddziaływaniem na cały organizm ludzki, a nie wybiórczym na któryś z układów, bądź konkretny organ. Takie działanie prowadzi do przywrócenia homeostazy organizmu, czyli sytuacji w której organizm znajduje się w fazie fizjologicznej równowagi.
Wpływ na procesy poznawczeRóżeniec górski pozytywnie wpływa na procesy poznawcze (kognitywne). Procesy poznawcze są jednym z głównych obszarów psychiki człowieka. Za ich pośrednictwem człowiek spostrzega świat wokół siebie, postępuje w dany sposób, reaguje, potrafi wykonać różne zadania. Procesy myślowe dają człowieku możliwość uczenia się, zapamiętywani, dostosowywania się do nieustannie zmieniających się warunków otoczenia. Różeniec górski pomaga w walce ze stresem psychicznym i jego skutkami, m.in. mgłą mózgową oraz środowiskowym tj. wywołanym np. niewłaściwą dietą, promieniowaniem UV, zanieczyszczenieniami powietrza, wolnymi rodnikami). Ma efekt łagodzący, co obniża zmęczenie psychiczne i poprawia stan psychiczny. Wspiera normalny sen i wspomaga prawidłową pracę mózgu.
Pozytywny wpływ na procesy fizyczne zachodzące w organizmieDzięki swojemu wszechstronnemu działaniu różeniec górski wzmacnia ogólną odporność organizmu oraz zwiększa wydolność zawodową i sportową, poprawiając koncentrację i mobilizację fizyczną. Pozytywnie wpływa na rytm zatokowy i cały układ krwionośny, działa również antyoksydacyjnie na poziomie komórkowym
Zalety różeńca górskiego w skrócie:- wspomaga system nerwowy, zdrowie kognitywne i samopoczucie
- wspiera sprawność i kondycję fizyczną oraz ogólną odporność organizmu
- wspiera organizm w radzeniu sobie ze stresem emocjonalnym
- dba o układ nerwowy i prawidłowy sen
- wspiera pracę serca, poprzez dotlenienie i odżywienie komórek
- pomaga stymulować układ nerwowy
- pomaga w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego
- ma działanie antyoksydacyjne, wspiera komórki w walce z wolnymi rodnikami
Należy mieć na uwadze, że systematyczne używanie adaptogenów prowadzi do utrzymania równowagi wewnętrznej organizmu i jego regeneracji. Równowaga ta pozwala utrzymać zdrowie i dobrą kondycję, siłę wewnętrzną i wytrzymałość. Jednakże efekty takiej kuracji zależą m. in. od źródła pochodzenia surowca, rodzaju upraw i sposobu przetworzenia, by w pełni korzystać z całego spektrum działania roślin bez szkody dla organizmu. Himalyo Tybet ZEN (Rhodiola Rosea) krople 30 ml - Apotrade