Wraz z nadchodzącym okresem słotnej, chłodnej pogody i zwiększoną zachorowalnością na pewno będziesz myśleć o tym, jak wzmocnić swoją odporność. Możesz zaopatrzyć się w powszechnie dostępne suplementy i witaminy produkowane w laboratorium, ale lepiej postawić na matkę naturę.
Cud zwany rokitnikiem znany był naszym przodkom już wiele wieków temu, a jego wspaniałe efekty pomagają nam do dzisiaj. Łacińska nazwa tej super jagody pochodzi od starożytnej greckiej Hippophae, co oznacza lśniącego konia. Już starożytni Grecy ujawnili korzystne działanie rokitnika, ponieważ konie, które pasły się w obszarach jego występowania, były zdrowe, dobrze zbudowane i miały błyszczącą sierść.
Rokitnik tybetański dumnie stoi w szeregach super żywności, która jest definiowana jako bogate w składniki odżywcze jedzenie pełne witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i składników odżywczych pochodzenia roślinnego, a zatem jest szczególnie korzystna dla zdrowia i dobrego samopoczucia. W naszej części geograficznej występuje rokitnik zwyczajny, który jednak pod względem stężenia korzystnych substancji pozostaje znacznie w tyle za pierwotną odmianą rokitnika tybetańskiego.
Analiza laboratoryjna zawartości witaminy C w soku Himalyo i ogólnodostępnego produktu produkowanego z lokalnie rosnącego rokitnika wykazała poniższe: